Ingrediente:
2-3 dovlecei mai tineri, sare, 250-300 g maionezã sau alte sosuri cu maionezã.
Mod de preparare:
Dupã ce s-au curãțat de coajã, dovleceii se taie în jumãtãți, pe lungime, și li se scoate mijlocul cu semințe, cu o lingurã. Jumatãțile se fierb 15-20 minute în apã clocotitã, puțin sãratã, fãrã sã se înmoaie prea mult.
Se deșartã în strecurãtoare, așezîndu-se jumatãțile cu partea dinãuntru în jos, ca sã se scurgã mai bine de apã, unde se lasã pînã când se rãcesc. Se taie în felii de 2 cm și fîșiile în cuburi. La maionezã se adaugã, pentru a fi mai picantã, sare, acrealã și muștar, iar pentru aromã se pune neapãrat mãrar tãiat mãrunt și, dupã aceea, se amestecã cu dovleceii ușor, ca sã nu se zdrobeascã. Se așeazã pe platou, se orneazã cu mãsline și gogoșari.